Noodverlichting VVE Bevrijdingshof

Noodverlichting VVE Bevrijdingshof

Noodverlichting (centraal aangestuurd)

Noodverlichting is in appartementencomplexen, afhankelijk van de bouwvergunning, wettelijk verplicht. Zo ook in appartementencomplex Bevrijdingshof in Uden. Gé Peeters is voorzitter van het bestuur van de VvE. Zelf geen techneut, maar altijd wel erg geïnteresseerd in techniek.

Het bestuur van de VvE is van mening dat zij de taak hebben om het wonen waar mogelijk goedkoop te houden, maar vooral ook comfortabel en duurzaam. Zo heeft de VvE zonnepanelen laten aanleggen waarvan de algemene stroomvoorziening van gedekt. Ook de verlichting is inmiddels omgebouwd naar LED-verlichting om zo het energieverbruik te reduceren en de uitstoot van CO2 te verminderen.

De noodverlichting
Het complex bestaat uit 4 woonlagen en een parkeerkelder, ca. 35 armaturen die zorgen voor noodverlichting. De verlichting in het hele gebouw bestaat uit LED-verlichting waarbij in de armaturen op de galerijen en het trappenhuis LED-plaatjes zitten met een vermogen van 3 Watt. In de kelder zitten LED-TL’s met bewegingssensoren die schakelen van 6 naar 25 Watt. Omdat LED-TL’s niet op batterypacks werken, zijn in de parkeerkelder nog eens 8 extra noodverlichtingsunits geplaatst.

In het trappenhuis zijn naast 3 verlichtingsarmaturen per verdieping ook nog eens op elke verdieping 1 noodverlichtingsunit geplaatst en op de galerijen zijn per verdieping 19 lampen naast de voordeur uitgerust met een voeding en batterypack voor noodverlichting. De noodverlichting is, voor het gemak, aangesloten op 3 verschillende groepen in de meterkast.

 

Problemen waar ze als VvE natuurlijk tegen aan lopen is dat noodverlichting aan bepaalde eisen moet voldoen en de belangrijkste daarvan is dat bij een stroomuitval de noodverlichting tenminste 1 uur moet blijven branden. Om dit te borgen dient de installatie ieder jaar geïnspecteerd te worden. De batterijen in elke noodverlichtingsunit hebben een levensduur van ca. 3 tot 4 jaar en moeten dan vervangen worden. Dat kwam uit op ruim 150 batterijen per keer. Tijd om te kijken of dit ook centraal aangestuurd kan worden in plaats van elke 3-4 jaar zoveel te moeten vervangen. Daarnaast wilden ze graag bekijken of het mogelijk zou zijn om (bijna) alle verlichting in de garage, het trappenhuis en de galerijen te laten branden waardoor de lichtopbrengst sowieso al hoger zou zijn.

Gé kwam uit bij Timmers Projecten en Service. Wij bleken uiteindelijk het enige bedrijf wat wel met een oplossing kwam, door collega’s was dit namelijk onmogelijk geacht. Om precies te bepalen wat de oplossing was, zijn wij een paar keer langsgegaan bij de VvE om de situatie juist te bepalen en om de installatie goed te kunnen berekenen. Uiteindelijk zijn we op een systeem van Famostar uitgekomen dat bij een stroomuitval maximaal 4 groepen kan voeden met een maximaal vermogen van 1000 Watt. De afmetingen van de kast zijn HxBxD 101x77x42cm en dat paste in een verdelerkast in de kelder als we tenminste de omvormer van de zonnepanelen zouden verhangen. Ook moesten we rekening houden met voldoende ventilatie.

Door het toepassen van deze oplossing zijn naast de noodverlichtingsarmaturen, waar de accuset uit is gehaald tijdens de klus, ook de overige verlichting in de algemene ruimtes is aangesloten en nu ook onderdeel is van de centrale noodverlichting.

Het grote voordeel voor de VvE is dat de 2 batterijen in het systeem tot wel 10 jaar meegaan (uiteraard afhankelijk van allerlei omstandigheden), makkelijker te wisselen zijn en makkelijker recyclebaar zijn. Onderhoud kan nu eenvoudig in eigen beheer.

De conclusie van Gé Peeters is dan ook geweest dat met minder zelfwerkzaamheid tegen dezelfde kosten een centraal systeem geplaatst kon worden dat uiteindelijk meer licht genereert ingeval van een stroomuitval, waardoor de veiligheid in het gebouw toe neemt. “Wij zijn bijzonder tevreden met de installatie. We zijn ook bijzonder tevreden met de installateur door de getoonde service.”

 

 

 

 

 

 

#
#
#
0413-264033
info@timmersps.nl